Nový druh plejtváka

1.12.2003
plejtvák Balaeonoptera omurai v madagaskarských vodách, foto Salvatore Cerchio et al, Royal Society Open Science, 2015; DOI: 10.1098/rsos.150301

Japonští zoologové popsali podle několika muzejních exponátů a zbytků velrybí mršiny vyplavené na břehy ostrova Cunošima v roce 1998 nový druh velryby, plejtváka pojmenovaného Balaenoptera omurai. Ten byl omylem řazen k plejtvákům Brydeovým (Balaenoptera brydei) nebo plejtvákům Balaenoptera edeni, přičemž na přehlednosti nedodával situaci ani fakt, že někteří zoologové považovali plejtváky B. edeni a B. brydei za druh jediný. Širo Wada z university v Tokyu ale prokázal, že B. brydei a B. edeni jsou dva různé druhy. A tak se počet plejtváků zvýšil z šesti na osmi. Patří sem nyní keporkak, plejtvák myšok, plejtvák malý, plejtvák sejval, největší savec všech dob plejtvák obrovský, staronový plejtvák Brydeův a dva nově definované druhy Balaenoptera edeni a Balaenoptera omurai. Nově popsaný plejtvák Balaeonoptera omurai dorůstá délky 12 metrů a liší se od jiných plejtváků nejen mitochondriální DNA, ale i tvarem kostí lebky a menším počtem kostic. Objev může vážně zasáhnout do bouřlivých diskusí o obnovení legálního lovu velryb prosazovaného především Japonci, Nory a Islanďany. Tyto státy tvrdí, že se populace některých druhů velryb po desetiletích ochrany už úplně vzpamatovaly. Světová veřejnost je ostře proti a ani Mezinárodní velrybářská komise zatím neslevila z přísné ochrany ani u jednoho druhu.

Japonsko by rádo obnovilo lov právě plejtváků Brydeových, kteří se podle nich už dostatečně vzpamatovali. Po objevu japonských zoologů se tento druh rozdělil na tři a vůbec není jasné, kterých plejtváků by se lov týkal. Navíc nikdo netuší, jak je který ze tří nově definovaných druhů četný. Není žádným tajemstvím, že Japonci zákaz lovu velryb už nyní zdařile obcházejí tzv. lovem pro vědecké účely. Shiro Wada k tomu říká: "Kdybychom neměli program lovu pro vědecké účely, tak bychom novou velrybu vůbec neobjevili." Zoologové ostatních zemí jsou odkázáni jen na uhynulé kusy vyvržení na pobřeží. I z těchto nevábně páchnoucích a odpudivě vyhlížejících materiálů se dají popsat nové druhy. Byly tak objeveno například hned několik druhů vorvaňovců.

15.11.2015: Salvatore Cerchio se svými kolegy natočil první video plejtáka Balaeonoptera omurai.

Odeslat komentář k článku " Nový druh plejtváka "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek " Nový druh plejtváka " e-mailem

Diskuse/Aktualizace